top of page

Overgang & Leefstijl

Vrouwen die te maken hebben met de overgang zijn ontzettend gebaat bij een (aangepaste) gezonde leefstijl. 

Er wordt steeds meer bekend en er is veel informatie te vinden maar is het soms lastig te bepalen waar te beginnen en welke weg in te slaan om deze periode zo veerkrachtig als mogelijk te doorlopen. 

 

Vroeg of laat krijgen vrouwen te maken met de overgangsperiode en menopauze, daar kunnen we nu eenmaal niet omheen. Dat wat altijd werkte, werkt ineens anders! Ook vrouwen die reeds een uitstekende gezonde leefstijl  naleven merken dat deze inmiddels niet meer altijd volstaat.. Een nieuwe fase is aangebroken en dus tijd om uit te vinden wat weer goed aansluit. Anders eten, anders bewegen, anders ontspannen… 

De hormonale veranderingen vragen om aanpassingen, dus werk aan de winkel! 

 

Overigens, ónder de 40 jaar kun je ook te maken kunnen krijgen met deze hormonale veranderingen. Dit wordt vervroegde overgang of POI genoemd. POI is de afkorting voor Premature Ovariële Insufficiëntie.  

Zeker bij deze vrouwen wordt niet snel gedacht aan de pre-menopauze als oorzaak van klachten.  

Heb je toch een vermoeden, het is altijd waardevol en van belang om dit eens te onderzoeken! 

 

Hoewel niet elke vrouw klachten ondervindt tijdens de overgangsperiode, zal het overgrote deel (zo’n 80%) hier kennis mee maken. En ook het klachtenpalet is zeer divers. Dat maakt het meteen zo lastig om iets te herkennen als overgangsklacht. Het wordt vooral erg vervelend als het je gaat belemmeren in je dagelijks leven, je werk, je stemming, sociale contacten et cetera. 

 

Ondanks er steeds meer bekend wordt rondom het overgangsproces, komt het nog steeds te vaak voor dat er bij (aanhoudende) klachten niet aan de overgang gedacht wordt, zowel bij vrouwen zelf als bij zorgprofessionals zoals huisarts, gynaecoloog. ‘Herkennen en erkennen’ lopen daarmee nog fors achterop. 

 

Net als het toepassen van hormoontherapie (HST = hormonale substitutietherapie), dat over het algemeen nog in een vrij negatief daglicht staat. Maar is dat wel terecht kunnen we ons afvragen? Er is inmiddels veel ontwikkeld en veranderd. In de meeste gevallen wordt bio-identieke hormoonbehandeling vooral op tijdelijke basis en in een zo laag mogelijke dosis toegepast. Overgangsconsulentes zijn hier in gespecialiseerd, een bezoekje is wellicht het overwegen waard..  

 

Gelukkig kun je dus zelf al veel doen aan klachtenvermindering door middel van je leefstijl aan te passen.  

Zorg in eerste instantie ervoor dat je jezelf goed gaat informeren! Houd bijvoorbeeld een poos je klachten bij; de frequentie en in welke mate. Welke klacht(en) staan voor jou op de voorgrond en ga dan ook na wat je nodig hebt. Informeer naar en onderzoek je mogelijkheden. 

 

Innergie Gezondheid heeft een programma ontwikkeld dat kan bijdragen in het beter begrijpen van de hormonale huishouding en veranderingen tijdens de pre-menopauze en de overgang, alsmede dit toe te leren passen aan je persoonlijke situatie. Dit komt in de vorm van Mini-Colleges waarin, naast uitgebreide informatieverstrekking, alle pijlers binnen de Leefstijl-interventies aan bod komen en inzichtelijk worden gemaakt; voeding, beweging, stressreductie & ontspanning, slaap, zingeving. 

Daarnaast is het natuurlijk fijn en leerzaam om ervaringen uit te kunnen wisselen met andere vrouwen! 

 

Mini-Colleges “Overgang & Leefstijl”  

3 bijeenkomsten van 1,5 – 2 uur in klein groepsverband 

 

1e Bijeenkomst “Goed voorbereid is het halve werk”  

Met de eerste bijeenkomst zullen de fases rondom de overgang aan bod komen met hierbij ook aandacht voor de hormoonhuishouding en bio-identieke hormoontherapie (HST). Verder wordt er uitgebreid stilgestaan bij alle leefstijlfactoren met mogelijke interventies. Doel is je kennis te verruimen met daarbij oog voor (persoonlijke) herkenning en erkenning. 

 

2e Bijeenkomst  “Move that body” 

Tijdens het tweede college staat beweging, sport en training centraal. 

In samenwerking met en onder mede-begeleiding van een gekwalificeerde en ervaren Crossfit-coach zullen er ook praktijkoefeningen worden gedaan dus trek makkelijk zittende kleding aan! 

 

3e Bijeenkomst “Get ready, set… GO!” 

Met het derde en tevens het afsluitende college zullen we inventariseren en samenvatten. Je mag aan de slag om je eigen behandelplan samen te stellen en welke stappen daarin nodig zijn. Alle theorie koppelen naar de praktijk, jouw persoonlijk dagelijks leven. Het thema ‘terugvalpreventie’ zal hierin ook meegenomen worden. 

 

 

** Inclusief: schrijfwaren, weerstandband + oefenboekje, naslagwerk colleges, ‘Goodiebag’ ** 

 

Kijk hier voor de beschikbare data van de colleges en tarieven.  

 

Bij behoefte aan (persoonlijk) vervolg is het natuurlijk altijd mogelijk om losse consulten te boeken. 

 

Mocht je geïnteresseerd zijn maar liever één op één begeleiding ontvangen, dan is het ook mogelijk om een individueel traject “Overgang & Leefstijl te volgen.  

 

De opzet van dit traject is; 

Intakegesprek 75 min. (+ metingen indien gewenst) 

2 consulten 90 min. -  persoonlijk en op maat 

Incl. schrijfwaren, weerstandsband + oefenboekje, naslagwerk, ‘goodiebag’ 

Bij vragen of behoefte aan meer informatie neem gerust contact op of maak direct een afspraak. 

bottom of page