top of page

​

Medical Taping

 

Het Medical Taping Concept is een methode die ontstaan is vanuit de gedachte dat activiteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen.

Het principe is dan ook; “Activeren in plaats van fixeren met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van de spieren”

 

Medical Taping is een effectieve en veelzijdige therapievorm. Het is een behandelmethode die in de praktijk toegepast wordt als extra interventie om een sneller herstel te bevorderen. Het wordt dus doorgaans ingezet als aanvullende methode op de behandeling en níet ter vervanging.

 

Het kan o.a. worden gebruikt bij de nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties, overbelasting klachten. Ook bij (chronische) aandoeningen zoals, hooikoorts, C.O.P.D., menstruatiepijn, stress-incontinentie e.d kan het zeer effectief zijn.

 

Een ander bijkomend voordeel van deze elastische tape is dat het de spieren ondersteunt worden zonder daarbij de beweging te beperken.

 

Met speciale tapetechnieken is het mogelijk om via het huidoppervlak invloed uit te oefenen op alle onderliggende structuren; spieren, pezen, gewrichtsbanden, zenuwen, lymfevaten en receptoren, vaak met positieve resultaten. De tape kan blokkades die het herstelproces vertragen, verminderen of zelfs oplossenBij blessures waarbij vochtophoping of ontsteking optreed kan tapen dus goed helpen.

Het is ook een uitstekende manier om slappe spieren op spanning te brengen en overspannen spieren de nodige rust te geven.

​

Met deze elastische tape is het mogelijk om meer ruimte te maken in het weefsel ter hoogte van lokale pijnpunten of op plaatsen met beschadigd weefsel. Door het liften van de huid ontstaat er een drukverlaging, welke ervoor zorgt dat de irritatie vermindert. De drukverlaging zorgt tevens voor een verbetering van de lokale circulatie waardoor er een betere afvoer is van afvalstoffen.

​

Om de tape goed te laten hechten op de huid is het sterk aan te raden om te ontharen. Daarbij is een onthaarde huid ook prettiger bij het verwijderen van de tape.

​

​Medical Taping bij kinderen; verdient extra aandacht!

 

Behalve dat de maat van de tape aangepast moet worden, is bij het tapen van kinderen nog extra voorzichtigheid geboden. Bij jonge kinderen is de huid nog niet volledig ontwikkeld, waardoor reacties sterker kunnen zijn.  Verder zijn er fases in de ontwikkeling waar bepaalde houding of stand fysiologisch is, het hoort zo bij de groei.  Dit mag dus nimmer gecorrigeerd worden met taping.Terughoudendheid is dus raadzaam en de behandeling dient weloverwogen opgebouwd te worden. Bij twijfel of complexiteit zal doorverwezen worden naar een gespecialiseerde kinderfysiotherapeut.

​​

Contra-indicaties; wanneer beter niet tapen;

Tot op heden zijn er nog geen absolute contra-indicaties bekend (wanneer er geen taping toegepast mag worden). Op grond van rationele overwegingen kunnen er wel een aantal relatieve contra-indicaties genoemd worden (wanneer aanpassing en voorzichtigheid geboden is);

​

  • Afweer; als de tape gaat irriteren of onaangenaam voelt, moet de diagnostiek en de gehanteerde techniek worden gecontroleerd en eventueel bijgesteld.

       Geeft dit geen verbetering dan zal de tapebehandeling gestaakt moeten worden.

  • Koorts; terughoudendheid is geboden.

  • Huiddefecten; de tape is niet steriel. Tapen over wondjes e.d. is daarom af te raden.

       Rondom het huiddefect tapen kan juist zorgen voor sneller weefselherstel.

  • Huidziektes / huidafwijkingen; in overleg (met specialist) bepalen of een tapebehandeling tot de mogelijkheden behoord.

  • Zwangerschap; er lijkt voorzichtigheid geboden bij het aanleggen van de tape over huidgebieden met een segmentale samenhang (= lichaamsgebieden die invloed hebben op elkaar) met de baarmoeder.

  • Bij borstvoeding; afvalstoffen kunnen door manuele lymfedrainage, dus ook door lymfetapen, eventueel in de moedermelk terecht komen.  

  • Trombose; tapen normaliseert de circulatie, waardoor wellicht een embolie veroorzaakt zou kunnen worden.

  • Ernstige trauma's; de behandeling mag niet ingezet worden voorafgaand aan (specialistische) aanvullende diagnostiek.

  • Algemeen oedeem wat op basis is van hartklachten of nierklachten; hierbij bestaat een contra-indicatie voor manuele lymfedrainage.

       Dus ook voor het toepassen van lymfetaping.

  • Carcinomen; de aanwezigheid van carcinomen (tumoren) of metastasen (uitzaaiingen) in het te behandelen gebied, kunnen aanleiding zijn om terughoudend te tapen, eveneens wegens het effect van tapen op de circulatie en de lymfafvoer. Via de lymfafvoer kunnen kwaadaardige cellen zich verspreiden.

  • Bij neurologische aandoeningen waardoor de spierfunctie progressief afneemt, zoals ALS of MS, is terughoudendheid geboden bij toniserende (stimulerende/opwekkende) technieken.

  • Diabetes; is in principe geen contra-indicatie. Echter in de praktijk is het voorgekomen dat de behandeling met tape zorgde voor een sterk veranderde insuline behoefte. Vooral als de tape wordt aangelegd op lichaamsdelen waar normaal gesproken de insuline geïnjecteerd wordt. Het is dus goed hier alert op te zijn!

bottom of page